Dış kaynak çağrı merkezlerinin en büyük problemi doğru fiyatlama olacak.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ SON DÖNEM GELİŞMELER
Otomotiv Sektörü, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin lokomotif bir sanayi dalıdır.
Teknolojideki gelişmeler, iş yapma modellerindeki inovatif yaklaşımlar, değişik kategorilerde uzmanlaşmalar ve tüm bunlara ek olarak müşteri beklentilerindeki değişim, Otomotiv sektörünün tüm alanlarında müşteri hizmetlerine, özellikle de çağrı merkezlerine bakışı ve beklentileri de yeniden şekillendirmiştir.
Geçmişte Otomotiv çağrı merkezleri, neredeyse sadece talep alan destek birimlerken artık günümüzde randevu organizasyonu, garanti kapsam yönetimi, bayi çağrı hattı yönetimi, satış sonrası hizmetler (anket, memnuniyet aramaları, bakım destek), iyi niyet garanti yönetimi, welcome aramaları, sigorta, ikame araç yönetimi, yeni iş potansiyeli oluşturmak (lead management), tahsilat, çağrı dışı kanallar (Sosyal Medya, WhatsApp vs) bir çok farklı hizmeti sunan, markaların iş süreçlerinde önemli bir birçok rol üstlenmiş birimlere dönüşmüşlerdir.
OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÖZELİNDE VERİLEN HİZMETLER
Otomotiv sektöründe çağrı merkezlerinin sunduğu hizmetleri kısaca özetlemek gerekirse;
OMNİCHANNEL HİZMET YAKLAŞIMI
Omnichannel (Omni Kanal, Çoklu Kanal, Çok Kanallı, Tüm Kanallı) kavramı artık sadece teorik zeminde konuşulan bir konu olmaktan çıkıp, çağrı merkezlerinin de içinde olduğu, uygulanan, sonuç üreten, rekabet avantajı sağlayan bir müşteri hizmetleri kavramına dönüştü. Bayi ve merkezler ile uyumlu bir bütünlük içerisinde çalışan Omnichannel yapılar, web sitesinde verilen bir hizmetin, bayilerden veya IVR, WhatsApp, E-mail, Chat, SMS, gelen çağrı (Inbound Call) ve dış arama (Outbound Call) gibi kanallardan takibini hatta sonlandırılmasını sağlar hale getirdi.
Gelişen teknolojiyle birlikte Omnichannel yapıyı oluşturan alternatif kanalların daha da artması kaçınılmaz olacaktır.
Crosschannel ve Multichannel kavramlarından farklı olarak, çağrı merkezlerinin Omnichannel yapılanmanın merkezine yakın bir noktada konuşlanması, ana hedef olan müşteri deneyimi (Customer Experience), kullanıcı deneyimi (User Experience) ve en nihayetinde müşteri memnuniyeti (Customer Satisfaction), müşteri mutluluğu ve müşteri sadakatine (Customer Loyalty) büyük katkı sağlamaktadır.
Markaların “Deneyim Tasarlama” süreçlerinde Müşteri İletişim Merkezleri (Customer Contact Center, Call Center) “deneyim zincirinin” önemli halkalarından bir değil birkaçını birden oluşturmaktadır. Giderek artan ve karmaşıklaşan “müşteri deneyimi tasarım bileşenleri” doğal olarak bir gereksinimi daha ortaya çıkarmıştır: Entegrasyon
Aslında Omnichannel yapılar tanımı gereği entegrasyon barındıran yapılardır; Tutarlı, bütüncül ve pratik müşteri deneyimi süreçlerini birbirinden bağımsız kanallar üzerinden sağlayabilmenin ön koşulu, başarılı ve genişleyebilir bir entegrasyon modeli oluşturabilmektir.
Instagram, Facebook, Twitter gibi anaakım sosyal medya mecraları, çağrı merkezleri ile iç içe geçmiş, çift yönlü iletişimin uygulandığı Omnichannel kanal bileşenlerine dönüşmüş durumdadır. Bu çift yönlü sosyal medya iletişimi Social Inbound (Sosyal Medya Gelen Çağrı), Social Media Outbound (Sosyal Medya Giden Çağrı) kavramlarını da hayatımıza sokmuştur. (Çağrılar DM mesajları ve postlar şeklinde gerçekleşse de) Bu çift yönlü iletişimi yöneten müşteri hizmetleri ekipleri, Sosyal Medya Hesap Yönetimi (Social Media Account Management) ve Sosyal Medya Hesap Takibi (Social Media Monitoring) alanlarında da yeteneklerini geliştirmiş veya ekip içi uzmanlıklara ayrılmışlardır.
Bahsedilen tüm entegrasyon bileşenleri değişik “kombinasyonlarla” çok farklı hizmet türlerini de oluşturabilmektedir. (IVN ve eComm sistem entegrasyonu ile Welcome Aramaları hizmetinin oluşumu gibi). Entegrasyon bileşenlerini malzemeler olarak düşünürsek, farklı kombinasyon ve oranlarda birleşimleriyle çok farklı tat ve sunumda yemekler yaratılabilmektedir. Bu yeni (ya da gelişmiş) hizmet paketlerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz.
KATMA DEĞERLİ HİZMETLER
İletişim kanallarının artmasıyla birlikte IVR kullanımına (Randevu, Bayi Sorgulama, Otomatik Lokasyon Gönderimi, NPS Uygulamaları gibi) ek olarak yeni entegre otomasyon uygulamaları da doğmaya başlamıştır. Facebook Messenger ve Canlı Destek (Chat) üzerinden bayi adres, randevu durum sorgulanabilme bunlara örnek olarak verilebilir.
Birçok kanalın tutarlı ve entegre şekilde hizmet verebilmesinin temelindeki anahtar kavram ise “Müşteri Bilgisidir” diyebiliriz. Mevcut veya potansiyel bir müşteriye, bir kanaldan başlattığı iletişimi (bu bir satın alma işlemi de olabilir) diğer kanallarda da aksamadan sürdürebilmesinin temini için en değerli ve fonksiyonel veri hiç kuşkusuz “Müşteri Bilgisidir”. Bu gerçek, kendisini yasal düzenlemelerde de göstermiş ve İzinli Pazarlama, KVKK gibi yasal düzenlemeler, markaların müşteri verisine bakışını ve yönetim şeklini kökten etkilemiştir.
Yasal düzenlemelerin getirdiği kısıtların, markalar için minimize edilmesinin tek yolu “İZİNLİ” veri kullanımı olmuştur; Markaların müşterileri ile olan temaslarını İzin Yönetim Merkezi(İYM) ile entegre hale getirmek zorunda kalmışlardır. Çağrı Merkezleri, İYM (İzinli Yönetim Merkezi) ile entegre çalışan, izin alan, arşivleyen, yöneten merkez olabildiği gibi, izinlerin mevcut durumuna göre iletişimini şekillendiren (outbound calls, telesatış v.s) merkezler haline gelmiştir.
Yasal düzenlemeler, bir çok global markayı da etkilemiş (GDPR) ve hem yerel hem de global yasalara uyum için iç düzenlemeler yapmaya zorlamıştır.
OTOMOTİV 4.0
Otomotiv dünyası teknolojik birçok değişimin etkisi altında hızla şekillenmektedir. Mobilite, IoT (Nesnelerin İnterneti), Yapay Zeka (AI), İş Zekası (Business Intelligence), Bots (Robotlar) gibi geleceğin umut verici kavram ve uygulamaları bu sektördeki dönüşümde belirleyici rol üstlenmektedirler.
Sayısız bileşenin etki edip dönüştürdüğü Otomotiv sektörünün müşteriye ve müşteri hizmetlerine (aynı zamanda çağrı merkezlerine) bakışı da büyük bir değişim yaşamaktadır. Esnek, dinamik, adaptasyon yeteneği yüksek, inovatif çözümler geliştirmesi gereken Otomotiv müşteri hizmetleri, markalarımızın müşteri deneyimi tasarımlarında giderek çok daha önemli bir rol üstlenmektedir.