Değişmeyen Gerçek Değişim

Değişmeyen Gerçek Değişim

Değişmeyen Gerçek Değişim

Gerçeğin döveninde harmanlanan ömür, çok geç fark ediyor kaç kez evirildiğini, kaç kez yitip gittiğini ve hayatın sen hissetmeden ektiği tohumlarından, her bitti dediğinde nasıl yeşerdiğini… Ya da fark edemeden bitişini…Nasıl oluyor da her seferinde devam gücü buluyoruz?

Bir büyüğüm ilk gençlik yıllarımda bana ‘’ Her insanın bir kör noktası vardır. Bizler bu kör noktalarımızı aydınlatmak için birbirimize vesileyiz’’ demişti. O zaman çok da anlayamadığım ancak bugün hayatıma yön veren düsturlardan biri olan bu söz, kendi içinde o kadar çok felsefeyi barındırıyor ki. ‘’Zorlaştırma kolaylaştır’’… Kendin için, sevdiklerin için, arkadaşların için, müşterilerin için kolaylaştır… Peki nasıl kolaylaştıracağız? Her şey bu kadar zorken ve karmaşıkken?

Önce kendi kör noktalarına odaklanarak, çevreden gelen mesajları ıskalamayarak, değişme ve gelişme görevini yerine getirerek… Neden biliyor musun? Kısacık ömründe, var olabilmek için verdiğin taktire şayan büyük mücadele bunu hakkediyor da ondan…

Büyük büyük yapılar, kurumlar, şirketler, yıkılmaz dediğin monarşiler, devletler değişimi yönetemediğinde yıkıldılar.

  • Peki değişim yönetilebilir mi?  Yoksa aslında olduğu gibi, geldiği gibi sadece olur mu?
  • Her değişim olumlu mudur?
  • Değişim kaçınılmaz olduğunda sen bundan kaçabilecek misin? 😊
  • Değişmek zorunda mıyız? Bu bir ihtiyaç mı?

Bütün bunlar ‘’değişim’’ ile ilgili aklıma gelen sorulardan sadece birkaçı.

Evet bence değişim yönetilebilir. İster birey ister şirket ister devlet olun:

  • Değişime direnmeyerek ve değişmeyen tek gerçeğin değişim olduğunu kabul ederek,
  • Değişim ihtiyaçlarınızı ve değişmemesi gerekenleri belirleyerek,
  • Farklı düşünce ve sistemleri reddetmeyerek ve hatta sistemin içinde tutacak yapıyı oluşturarak,
  • Değişime direnmenin aslında varlığın doğasında olduğunu bilerek, oluşan direnci yok sayarak değil, mevcut değişim alanı içinde, doğru destekleyerek yönetebilirsiniz.

Her değişim olumlu değildir. Çünkü hayat göreliliklerin bütünüdür. Yani zıtlıklar vardır ve sonuçlar kişilere ve sistemlere göre göreli olarak olumlu ya da olumsuzdur.

Değişim kaçınılmaz olduğunda kaçamayacaksın😊 Üzgünüm aksini söylemek isterdim ancak acı gerçekler ve tecrübeler gösteriyor ki, dünya, toplumlar, inanç sistemleri ve hatta ekolojik sistem 😊senin durduğun yerde durmayacak ve evirilmeye devam edecek. Değişemezsen yok olursun ve maalesef yok edersin…

Çünkü ‘’değişmek’’ ihtiyaçtır ve güzelleştirmektir…

Döven: ‘’Harmanda ekinlerin tanelerini saptan ayırmak için kullanılan, önüne koşulan hayvanlarla çekilen, altında keskin çakmaktaşları çakılı bulunan, kızak biçiminde tarım aracı’’

Önceki

Müşteri Deneyimi ve Çağrı Merkezleri,Korona Günlükleri – 4

Sonraki

Müşteri Deneyim Merkezlerinin En Meşhur Kötü Karakteri: Kaçan Çağrılar (Abandoned Calls) Yazı Dizisi 2/7