Müşteri Deneyim Merkezlerinin En Meşhur Kötü Karakteri: Kaçan Çağrılar (Abandoned Calls) Yazı Dizisi 3/7
Gülümsemek (Türkçe)
Smile (İngilizce)
Sourire (Fransızca)
Sonreír (İspanyolca)
Muskurā’unu (Nepalce)
Egao ni (Japonca)
Om te glimlag (Afrikaanca)
كۈلۈمسىرەش (Uygurca)
I wenu (Galce)
Na chamogelásei (Yunanca)
Ki te ataata (Maori Dili)
.
.
.
…………..
Nece olursa olsun ‘’gülümsemek’’ her şeyden önce sadece ve sadece insancadır. Diğer evrensel birçok insani duygu gibi. Farklı dillerde gülümsemek kelimesinin anlamını araştırırken dahi gülümsediğimi fark ettim 😊
Gülümseme eyleminin toplumlara göre kullanım amacı açısından farklılık gösterdiğini biliyor muydunuz? Demografik yapısı heterojen olan toplumlarda gülümseme eylemi daha çok yakınlık kurmak ve tanışmak için kullanılıyorken, daha homojen demografik yapıya sahip toplumlarda ise üstünlük göstergesi olarak kullanılmaktadır. Bazen de yapılan olumlu bir davranış karşısında kendini ödüllendirmek için…Buradan şu sonuca ulaşabiliriz. Demek ki gülümsemek farklı amaçlarla kullanılabilir, refleks değil, stratejik bir eyleme dönüştürülebilir…
Stratejiniz ne olursa olsun, gülümsemek üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki, efenim kendisi bulaşıcı bir duygu😊Vücudunuzda 300’e yakın kası harekete geçiren, kan şekerinizi düzenleyen, stres hormon salınımını engelleyen, bağışıklık hücrelerinin seviyesini arttıran, sadece sana değil çevrene de iyi gelen bu eyleme neden direnirsin ey insanoğlu demekten kendimi alamıyorum😊
Çağrı merkezi sektöründe sıklıkla ekiplerimizle paylaştığımız bir geri bildirimdir. ‘’Verdiğin hizmet, beden hareketlerinin ve sesinin bir sonucudur. Gülümseyen bir sesle müşterini karşıladığında aynı olumlu hissiyatı ona da yansıtırsın’’ deriz. Peki, şimdi, ‘’bu kadar zor bir iş yapıyoruz, sürekli problem çözmeye çalışıyoruz, bazen stres topu muamelesi görüyoruz biz nasıl gülümseyelim’’ dediğinizi duyar gibiyim.
Aslında gülümsemek fiziksel bir eylemle başlıyor. Yani bunun için mutlu olmayı ya da stressiz olmayı beklemeyeceğiz😊
• Güne iyi başlamak için,
• Kendinizi iyi ve mutlu hissetmek için,
• Özgür hissetmek için,
• Hayata ve işinize daha kolay odaklanabilmek için,
• Daha çekici görünmek için GÜ-LÜM-SE-YİN
Örneğin çekingen bir kişilik yapısına sahipsiniz ve iletişimde ilk adımı atamıyor musunuz? Çözümü çok basit sadece gülümseyin.
Gelin her sabah güne gülümseme egzersizi ile başlayalım:
• Zihninizde yüzünüze odaklanın dudaklarınızı hissedin,
• Yüz kaslarınızı kullanarak dudaklarınızı iki yanda çekiliyormuş gibi yukarı doğru kaldırın ve 10 sn bu şekilde kalın.
İşte bu kadar basit! Sizin için küçük ama büyük bir adım.
Kaynak: Martin, J., Rychlowska, M., Wood, A., & Niedenthal, P. (2017). Smiles as multipurpose social signals. Trends in Cognitive Sciences, 21(11), 864-877.